Niegdyś żywność była spożywana najczęściej w stanie naturalnym lub w niewielkim stopniu była przetwarzana. Środowisko naturalne nie było tak zanieczyszczone jak dziś. Stawiano bowiem na...
Owoce są stałym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Niektóre szczególnie wyróżniają się zawartością witamin i korzystnych składników. Przykładem jest borówka amerykańska. W artykule opisujemy prozdrowotne...
Właściciele internetowych sklepów rolniczych oraz specjaliści od marketingu online coraz częściej stają przed niełatwym zadaniem, jakim jest zachęcenie rolników do kupowania części do maszyn rolniczych...
Optymalizacja wydajności pracy oraz związanych z nią kosztów, większa wygoda, a do tego dbanie o swoje zdrowie. Systemy TwinTrac rewolucjonizują współczesne rolnictwo, stając się rozwiązaniem...
Utworzenie sieci gazowych i biogazowni na terenach wiejskich, wsparcie dla OZE i produkcji biogazu rolniczego jako źródła energii odnawialnej – to jedne z głównych projektów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...
Przemysł mleczarski coraz częściej stawia na naturalne produkty i przykłada coraz większą wagę do innowacji. Valio, największy i najbardziej innowacyjny producent w Finlandii, jest już obecny w Polsce. Fińska...
Jedynie 10 proc. rolników ubezpiecza swoje uprawy. Jeszcze mniej żywy inwentarz. Pomóc to zmienić mają ubezpieczenia Pocztowego Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych pod marką AGRO Ubezpieczenia. Państwowe...
Po wejściu do Unii Europejskiej w polskim rolnictwie zaszły duże zmiany. Rosną dochody gospodarstw rolnych, poprawia się też jakość życia na wsi, co jest zauważalne np....
Liczby mówią same za siebie – pszenica jest najchętniej uprawianym zbożem w Polsce. Zasiewana na około 2,4 miliona hektarów, w niektórych powiatach stanowi nawet ponad...