Polska na Międzynarodowych Targach SLOW FOOD

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej w Rzymie było organizatorem polskiego stoiska podczas Międzynarodowych Targów SLOW FOOD Salone del Gusto, które odbyły się w dniach 21-25 października 2010 r. w Turynie.

Polskie stoisko, z uwagi na jednolity wizerunek i specyficzny charakter, przyciągało uwagę i cieszyło się dużą liczbą odwiedzających i zainteresowanych polskimi produktami gości. Na stoisku prezentowane były produkty zarejestrowane już przez Komisję Europejską: andruty kaliskie (ChOG), olej rydzowy (GTS), kiełbasa lisiecka (ChOG), oscypki (ChNP), redykołki (ChNP), a także produkty, które dopiero ubiegają się o rejestrację: kabanosy, ser koryciński, jabłka łąckie.

Zwiedzający mogli spróbować gęsiny oraz piwa nakielskiego, a także tradycyjnych polskich potraw przygotowanych z produktów wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Wszyscy odwiedzający polskie stoisko zgodnie podkreślali wysoką jakość prezentowanych produktów.

Polskie firmy wystawiały się na stoiskach indywidualnych promując swoje produkty takie jak: sery owcze i krowie oraz miody pitne.

Targi SLOW FOOD Salone del Gusto to największe i najsławniejsze na świecie targi żywności regionalnej i wysokiej jakości. W ósmej edycji udział wzięło około 910 wystawców z całego świata, a liczba odwiedzających wyniosła ponad 200 000 osób, z czego 30% spoza Włoch.

Podczas targów prezentowane były produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów Włoch, takich jak: Sycylia, Toskania, Molise, Piemonte, Liguria. Spoza kraju organizatorów, oprócz Polski, na targach prezentowało się wiele innych państw świata, a były to: Francja, Szwajcaria, Niemcy, Irlandia, Austria, Boliwia, Armenia.

Większość prezentowanych produktów – sery, wędliny, warzywa, wyroby piekarnicze – została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne lub Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Zwiedzający targi mogli skosztować około 2000 gatunków win z całego świata oraz wziąć udział w zajęciach edukacyjnych przygotowanych zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj