„Kołocz śląski” – wypiek z ciasta drożdżowego – to kolejny polski produkt, który trafił na unijną listę „Chronionych Oznaczeń Geograficznych”. Certyfikat otrzymały ponadto niemieckie kiełbasy „Göttinger Stracke” i „Göttinger Feldkieker”, włoska szynka „Prosciutto Amatriciano” oraz grecka jagnięcina „Arnaki Elassonas”. Obecnie na listach produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ponad 1000 produktów.
Unijna polityka jakości w zakresie żywności koncentruje się na promocji i ochronie oryginalności produktów. Są one wyróżniane poprzez specjalne oznaczenia potwierdzające szczególne walory wyrobów rolno-spożywczych związane z ich pochodzeniem geograficznym lub lokalną tradycją. Na europejskie listy produktów chronionych trafił „kołocz śląski” – polski wypiek z ciasta drożdżowego.
Produkty spełniające określone normy mogą ubiegać się o jeden z trzech znaków: „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, „Chronioną Nazwę Pochodzenia” i „Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność”. Dwa pierwsze odnoszą się do miejsca pochodzenia produktu, natomiast trzeci podkreśla jego tradycyjny charakter, czy to ze względu na skład, czy też sposób produkcji.
Certyfikat otrzymały ponadto takie produkty, jak niemieckie kiełbasy „Göttinger Stracke” (ChOG) i „Göttinger Feldkieker” (ChOG), włoska szynka „Prosciutto Amatriciano” (ChOG) oraz grecka jagnięcina „Arnaki Elassonas” (ChNP). Obecnie na listach produktów chronionych unijnymi znakami znajduje się ponad 1000 produktów.
Zaloguj się Logowanie