Kuchenna przyprawa do wykrywania bomb

Główny składnik przyprawy curry – kurkuma, zwana też szafranem indyjskim – może znaleźć zastosowanie przy wykrywaniu materiałów wybuchowych.

Zawarte w kurkumie żółto – pomarańczowa substancja zwana kurkuminą jest pzreciwutleniaczem i uważa się, że obniża ryzyko demencji i nowotworów.

Jak wynika z badań Abisheka Kumara z University of Massachussets w Lowell opublikowanych podczas zjazdu American Physical Society, kurkumina może zastąpić dużo bardziej skomplikowane i drogie roztwory substancji, używanych do wykrywanie takich materiałów wybuchowych jak trotyl.

Łącząc się z zawartymi w powietrzu cząsteczkami materiałów wybuchowych kurkumina zmienia swoje właściwości emitowania światła, co łatwo zmierzyć metodą spektroskopii fluorescencyjnej.

Oświetlony roztwór kurkuminy zaczyna sam emitować światło o innej barwie niż światło padające. Pod wpływem materiału wybuchowego to „wtórne” światło zmienia barwę – w różnym stopniu, zależnie od rodzaju materiału wybuchowego.

Na razie udało się uzyskać czułość rzędu 80 cząsteczek na miliard. Czujniki wykorzystujące ten efekt mają powstawać z warstwy kurkuminy zmieszanej z lepkim polidimetylosiloksanem.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj