Kapusta biała w roli głównej

W tej chwili naukowcy są na etapie jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013. Dane liczbowe po pierwszym zbiorze zostały oddane do analizy statystycznej.

Praca z kapustą rozpoczęła się na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej kilka lat temu. – Badaliśmy kapustę w kierunku aktywności prozdrowotnych – tłumaczy dr inż. Agnieszka Bartoszek – Żeby sprawdzić jak warunki uprawy wpływają na syntezę związków bioaktywnych, sadzonki pochodzące z tego samego źródła, studentki z naszego wydziału rozsadziły w dziesięciu lokalizacjach Polski Północnej oraz w jedenastej, przed budynkiem Wydziału Chemicznego. To był rok 2007.

Z literatury wiedzieliśmy, że kapusta która rosła na bardzo brudnych terenach ma świetną aktywność biologiczną. Stres chemiczny w przypadku roślin kapustowatych powoduje bowiem zwiększoną syntezę substancji bioaktywnych. Podczas badań własnych potwierdziliśmy wyniki uzyskane w innych ośrodkach badawczych.

Poprosiłyśmy kolegę z zaprzyjaźnionej Katedry Chemii Analitycznej o badania na obecność metali ciężkich. Okazało się, że obserwujemy zwiększoną akumulację metali ciężkich i że to można powiązać z aktywnościami biologicznymi. Stąd się wziął pomysł projektu dedykowanego ochronie środowiska. Działania zostały włączone do projektu AGROBIOKAP jako zadanie przedwstępne, bo takimi rzeczywiście się stały.

– Gdybyśmy kapustę używali tylko do oczyszczania gleby, to byłoby to nieuzasadnione ekonomiczne, bo duża zawartość wody – około 80 proc. powodowałaby, że uzyskiwalibyśmy dużą biomasę materiału, który trzeba utylizować – wyjaśnia dr inż. Barbara Kusznierewicz, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności. – Ale my ten sok z kapusty chcemy wykorzystać. Szkodliwe substancje zaś kumulują się w wytłokach, nad utylizacją których już pracuje kolejny podzespół z Katedry Technologii Chemicznej na naszym wydziale.

Laboratorium Żywności Funkcjonalnej i Profilaktyki Żywieniowej, które prowadzi dr inż. Agnieszka Bartoszek, na co dzień pracuje nad tymi składnikami żywności, które są przydatne w produkcji masowej.

Znany jest szlagierowy projekt tegoż zespołu pod nazwą BRASSICA, którego owocem była kiełbasa wzbogacona w kapustę, zawierającą fitozwiązki przeciwdziałające rozwojowi nowotworów. Kiełbasę można było kupić w sklepach Zakładów Mięsnych Nowak. Drugim projektem były galaretki z aronią, wspomagające profilaktykę chorób naczyniowo-krążeniowych. Kapusta interesowała nas jako produkt prozdrowotny, a potem wpadliśmy na pomysł wykorzystania jej do rekultywacji zdegradowanych terenów – mówi dr inż. Agnieszka Bartoszek.

Na Politechnice Gdańskiej w projekt zaangażowane są trzy katedry z Wydziału Chemicznego

Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności; Katedra Chemii Analitycznej; Katedra Technologii Chemicznej oraz jedna z Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej: Katedra Analizy Matematycznej i Numerycznej.

Zespół stworzyli:

· dr hab. inż. Piotr Konieczka, koordynator projektu

· prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik

· dr inż. Agnieszka Bartoszek

· dr inż. Barbara Kusznierewicz

· dr inż. Edyta Malinowska-Pańczyk

· dr inż. Zuzanna Poleska-Muchlado

· dr inż. Justyna Łuczak

· dr hab. Karol Dziedziul

Strony: 1 2

Zaloguj się Logowanie

Komentuj