Fungicydy – czym są, jakie jest ich działanie?
W znakomitej większości gospodarstw rolnych w Polsce każdego roku używa się fungicydów. Bez ich pomocy wiele upraw zginęłoby na skutek rozwoju rozmaitych chorób. Umiejętne stosowanie fungicydów na polach uprawnych niesie ze sobą wiele korzyści. Aby zmaksymalizować działanie tych środków ochrony roślin, należy najpierw lepiej poznać ich skład oraz sposób działania – służy temu poniższy poradnik.
Co to znaczy „fungicydy”?
Na rynku jest obecnie dostępna cała gama najróżniejszych środków ochrony roślin. Ze względu na sposób ich działania dzieli się je na: fungicydy, insektycydy, herbicydy i inne. Z łaciny wyraz „fungus” tłumaczy się jako grzyb. Fungicydy są więc substancjami chemicznymi, których głównym zadaniem jest ochrona rośliny przed grzybami. Jako że rośliny atakowane są przez różne choroby grzybowe, skład fungicydów również jest zmienny. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii w produkcji środków ochrony roślin i rozważnym ich stosowaniu można skutecznie uchronić swoje uprawy przed atakiem grzybów.
Jak działają fungicydy?
Substancja aktywna zawarta w fungicydzie działa na wielu poziomach, czego efektem jest skuteczne wyplenienie grzybów z uprawy. Sekret skuteczności fungicydów tkwi w tym, że oddziałują bezpośrednio na czynności życiowe grzybów. Uniemożliwiają proces oddychania grzyba, który jest kluczowy w jego bytowaniu. Zatrzymują biosyntezę białek i kwasów nukleinowych, przez co wymiana substancji chemicznych pomiędzy grzybem a otoczeniem (w tym przypadku rośliną uprawną) jest zaburzona. Na tym jednak nie koniec. Główną funkcją fungicydów jest osłabienie grzybów, ale do tego działają również stymulująco na roślinę, pobudzając jej procesy odpornościowe. Oznacza to, że z grzybem walczy nie tylko fungicyd, ale i sama roślina. A z takim duetem żaden grzyb nie ma żadnych szans.
W jakich uprawach fungicyd jest szczególnie przydatny?
Można powiedzieć: grzyb nikomu nie przepuści. Właściwie wszystkie rośliny uprawne mogą być zaatakowane przez choroby grzybowe. Rolnicy najbardziej martwią się o grzyby zajmujące uprawy wszelkiego rodzaju zbóż (ozimych i jarych) oraz rzepaku, ale fungicydy są równie istotne w ochronie warzyw, drzew owocowych, jagodników i coraz bardziej popularnych w Polsce winorośli.
Jak rozpoznać stan chorobowy rośliny uprawnej?
Bardzo ważna w uprawie roślin jest ich obserwacja. Ciągłe doglądanie swoich upraw pozwala podejmować natychmiastowe kroki w przypadku chorób roślin, co zwiększa szanse na szybkie i skuteczne usunięcie problemu.
Stosunkowo łatwo jest rozpoznać zainfekowaną roślinę. Należy zwracać uwagę na wszelkie jej deformacje, więdnięcie, a także zmianę barwy i zgniliznę. Każdy tego typu sygnał to prosty przekaz dla agrotechnika: czas podjąć środki.
Sposób działania fungicydów
Wśród fungicydów wyróżnia się różne typy, wydzielone ze względu na różnice w sposobie działania. Można nabyć fungicydy działające zapobiegawczo lub interwencyjnie, można zakupić środki kontaktowe oraz nalistne. Na rynku znajdują się również fungicydy o nieco mniej intuicyjnych nazwach , o których warto dowiedzieć się czegoś więcej.
Fungicydy systemiczne
Fungicydy systemiczne działają od środka rośliny. Po ich zastosowaniu wnikają w strukturę rośliny i z poziomu jej tkanek zatrzymują procesy chorobowe i rozwój infekcji. Są dzięki temu niezwykle skuteczne. W bogatej ofercie firmy Syngenta znajduje się wiele produktów z tej kategorii. Są to m.in. Dobromir (stosowany na zbożach i działający zapobiegawczo), Zenit (działający interwencyjnie na zbożach), Seguris (o podobnym działaniu co Zenit) czy Olympus (zapobiegawczy, do stosowania na uprawach zbóż).
Przeciwieństwem fungicydów systemicznych są fungicydy kontaktowe. Te drugie działają na powierzchni rośliny, zapobiegając rozwojowi zarodników grzybów.
Tabela mieszania fungicydów
W zależności od tego jaką mieszaninę się przygotowuje, należy stosować się do tabeli mieszania fungicydów. Skład chemiczny każdego środka ochrony roślin jest bardzo złożony, a łączenie niektórych substancji chemicznych wymaga specjalistycznej wiedzy. Niewłaściwe łączenie substancji może bowiem okazać się negatywne w skutkach i stanowić zagrożenie dla organizmów żywych, w tym rośliny uprawnej. Aby nie popełnić błędu, warto za każdym razem sprawdzać tabelę mieszania fungicydów i zachować niezbędne środki ostrożności.
Zaloguj się Logowanie