• Rozpoczyna się konkurs „Uczelnia Liderów”

    Ruszyła I edycja ogólnopolskiego konkursu i programu certyfikacji polskich szkół wyższych „Uczelnia Liderów”. W konkursie mogą startować uczelnie, które dbają o dobry start swoich studentów...

  • Spór wokół reformy uczelni i instytutów

    Nowelizacja przepisów dotyczących naukowców zaszkodzi zamiast pomóc – pisze Rada Naukowa Instytutu Studiów Politycznych PAN do premiera. Chce też nowelizacji obowiązującej ustawy o PAN. Przepisy...

  • Polski czujnik zagrożeń biologicznych

    Polacy skonstruowali niewielki czujnik, który wykrywać może zagrożenie biologiczne. Na lotniskach czy w miejscach masowych imprez urządzenie ostrzeże służby bezpieczeństwa o ataku z użyciem bakterii...

  • Z okazji Święta Światła zapłonęła 100-letnia żarówka

    Zapalenie zabytkowej 200-watowej żarówki z włókna węglowego, wyprodukowanej na początku XX wieku w Anglii, uświetniło 6 stycznia Święto Światła, zorganizowane w Muzeum Energetyki w Łaziskach...

  • Intuicji można wierzyć tylko czasami

    Gdy trudno nam podjąć decyzję, zamiast racjonalnymi argumentami, kierujemy się intuicją. Naukowcy ostrzegają jednak, że nie każdemu „serce” dobrze podpowiada.

  • Pierwotne zwyczaje w centrach handlowych

    Zwyczaje polowania i zbieractwa, funkcjonujące w społeczeństwach pierwotnych, według naukowców, przetrwały do dziś i są kontynuowane w centrach handlowych na całym świecie.

  • Polski wynalazek dla bezpieczniejszych operacji

    Urządzenie zwiększające bezpieczeństwo operacji medycznych niezwiązanych z sercem opracowali specjaliści z Instytutu Techniki i Aparatury Medycznej ITAM w Zabrzu. Wynalazek utrzymuje stabilne ciśnienie tętnicze i...

  • Nowe plany Intellectual Property Management

    Powołanie Fundacji Wynalazców i Odkrywców Polskich, która zajmie się wyborem i promocją osób żyjących jako kandydatów do Panteonu, zapowiada w 2011 r. Intellectual Property Management...

  • Czerwone mięso zwiększa ryzyko udaru

    Spożywanie około 102 gramów czerwonego przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko udaru o 42 proc. – wykazali naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie.

  • Najnowsza satelitarna mapa lądów

    Europejska Agencja Kosmiczna ESA opublikowała mapę lądów opracowaną na podstawie najnowszych danych satelitarnych. Od niedawna można ją zobaczyć w internecie.

  • Kuchnia okiem chemika

    Podczas gotowania zachodzi wiele zjawisk chemicznych, dlatego uświadomienie sobie, jakie właściwości posiadają niektóre produkty, pomoże niewprawionemu kucharzowi uniknąć kulinarnych wpadek.

  • Metody kryminalistyczne jak z filmu

    Nową metodę kryminalistyczną, pozwalającą na ustalenie koloru włosów z materiału genetycznego, opracował polsko-holenderski zespół badawczy.

  • E-tusz na papierze

    Zwykły papier, dokładnie ten sam używany do druku gazet i książek, może być bazowym materiałem przy produkcji wyświetlaczy elektronicznych określanych jako e-papier i stosowanych w...

  • Zastrzyki bez igły

    Powstała nanotechnologiczna alternatywa dla medycznych igieł i strzykawek. Metoda pozwalająca na bezinwazyjne (bezigłowe) wprowadzanie leków oraz szczepionek przez skórę wykorzystuje odpowiedniego kształtu drobinki złota oraz...