• Powstaje niezwykła cyfrowa biblioteka Krakowa

    Nowy portal powstanie dzięki staraniom prof. Zdzisława Pietrzyka, dyrektora Biblioteki Jagiellońskiej oraz Waldemara Domańskiego, dyrektora Biblioteki Polskiej Piosenki. Autorzy podkreślają, że projekt ma charakter otwarty...

  • Urządzenie do szybkiej diagnostyki chorób nowotworowych

    Naukowcy z Instytutu Fizyki UJ oraz Wydziału Fizyki i Informatyki Stosowanej AGH uczestniczą w projekcie PYTHIA, który ma na celu stworzenie urządzenia diagnostycznego szybko i...

  • Nieoczekiwane zachowanie mikrokropel

    W środowisku fizyków panuje zgodna opinia, że zjawiska związane z przepływem laminarnym zostały już dobrze poznane i szczegółowo opisane od strony teoretycznej. W Instytucie Chemii...

  • Żele oszukują badaczy

    W jaki sposób jedna cząsteczka substancji żelującej potrafi unieruchomić nawet kilka tysięcy cząsteczek rozpuszczalnika? Poznanie mechanizmu odpowiedzialnego za żelowanie może otworzyć drogę do opracowania nowych...

  • Naukowcy opracowują bezpieczne szczepionki dla ryb i skorupiaków

    Europejscy naukowcy przez ponad pięć lat pracowali nad zestawem eksperymentalnych szczepionek przeciw bakteriom, pasożytom oraz wirusom zagrażającym akwakulturze. W ramach projektu IMAQUANIM (Improved Immunity of...

  • Diagnostyka celiakii możliwa bez biopsji jelita cienkiego?

    Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) oficjalnie zarekomendowało testy DNA w kierunku diagnostyki celiakii – takie informacje pojawiły się w styczniu tego roku....

  • Wykorzystanie bakterii do oczyszczania skażonych terenów

    Unia Europejska wspiera finansowo badania nad wykorzystaniem bakterii i innych mikroorganizmów do oczyszczania szkodliwych dla środowiska miejsc składowania odpadów. Przełomowe rozwiązania mogą pomóc w uwolnieniu...

  • Jak oznakowanie żywności może zmienić przyzwyczajenia konsumenckie

    Od wielu lat obserwujemy rosnący problem otyłości w krajach Europy. W samych latach 1990 – 2006, według statystyk pochodzących z WHO, poziom otyłości w Europie...

  • Unijne projekty w walce o przetrwanie pszczół miodnych

    Nagłe, masowe wymieranie populacji pszczół na świecie, jest jedną z największych i najdziwniejszych zagadek natury tego stulecia. W 2007 roku, całe kolonie pszczół miodnych zaczęły...

  • Otwarto nowoczesne laboratorium do badań nad mikroprzepływami

    Mikro- i nanokrople płynące wewnątrz ledwie widocznych kanalików mogą być miniaturowymi reaktorami chemicznymi. Badania nad tą nowoczesną dziedziną współczesnej chemii będzie można prowadzić efektywniej dzięki...

  • Rusza program badań nad intrygującymi organellami

    Zaburzenia pracy rzęsek, niepozornych organelli obecnych na powierzchni komórek niemal wszystkich organizmów, są źródłem wielu chorób człowieka. W Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego w...

  • Zielona chemia rozgości się na Mazowszu

    Powstaje Mazowiecka Dolina Zielonej Chemii – silna infrastruktura badawcza grupująca najlepsze instytucje chemiczne z Warszawy i okolic. Głównym zadaniem Doliny jest wypracowanie warunków sprzyjających dynamicznemu...

  • Molekularny jeż może pomóc transportować leki

    Cząsteczkowy kontener o unikatowej strukturze udało się otrzymać, wykrystalizować i zbadać w Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie. Agregat cząsteczek, przypominający wyglądem zwiniętego jeża, w...

  • Samoorganizacja i zasolenie pomagają wytwarzać bardzo cienkie warstwy nanocząstek

    Szkło i półprzewodniki pokryte jednorodną, cienką warstwą nanocząstek znajdują coraz więcej zastosowań. W Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie opracowano dwie metody wytwarzania monowarstw złota...