Złożone przez nich wnioski wykorzystują w ponad 157% tegoroczny limit środków. Przedsiębiorcy złożyli w Oddziałach Regionalnych ARiMR 444 wnioski o dofinansowanie inwestycji w przetwórstwie spożywczym na kwotę ponad 1 mld zł. Dofinansowanie, o które ubiegają się wykorzystuje w 157,04% limit środków przewidzianych na to działanie w 2009 roku.
Wtorek, 21 kwietnia był ostatnim dniem przyjmowania w tegorocznym naborze wniosków z działania „Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej” finansowanego z PROW 2007 – 2013, ponieważ złożone do poniedziałku, 20 kwietnia wnioski wykorzystały limit środków w ponad 120%.
Najwięcej wniosków o przyznanie pomocy finansowej na inwestycje w przetwórstwie spożywczym złożono w dniach 15 – 21 kwietnia br. w województwach wielkopolskim – 73 i mazowieckim – 54. Jeden beneficjent może otrzymać wsparcie w wysokości do 20 mln zł, a średnia kwota o jaką wystąpili do tej pory wnioskodawcy wynosi 2,25 mln zł. O najwyższe kwoty dofinansowania występują przedsiębiorcy z województw: podlaskiego – 4,46 mln zł i podkarpackiego – 3,67 mln zł w przeliczeniu na jeden wniosek. Na „Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej leśnej” przewidziano w 2009 roku ponad 637 mln zł.
Liczba złożonych wniosków w dniach 15 – 21 kwietnia 2009, kwota o którą ubiegają się wnioskodawcy w poszczególnych województwach i stopień wykorzystania limitu finansowego w skali kraju. (ARiMR)
Zaloguj się Logowanie